Reklama

panBAZAR -Zkuste zdarma a jednoduše inzerovat






Booking.com


počítadlo.abz.cz



Top kulinářské blogy

SLUŽBOMAT.cz

Kuchtíci.eu



Booking.com

Kulinářský zážitek z pohádek Tisíce a jedné noci

Poznejte arabskou gastronomii a oživte svou představu o orientální kuchyni, kde se vůně kořeněných, aromatických pokrmů mísí se svádivou hudbou a vzduchem prosyceným vonnými oleji.

Arabská kuchyně je velmi rozmanitá.

Vysokou spotřebou jogurtů, celozrnin, sýrů, skopového masa a nejrůznějších druhů zelenin, střídmostí v konzumaci mouky, živočisných tuků a alkoholu přispívá arabská kuchyně k dobrému zdravotnímu stavu a dlouhověkosti obyvatelstva.

Z masa se nejčastěji připravuje jehněčí, skopové, méně hovězí, oblíbené je drůbeží maso a ryby mořské i sladkovodní, které se nevyskytují na stole příliš často. Vepřové maso je muslimům zakázáno a přestože v těchto zemích žije velké procento křesťanů, kteří by ho mohli jíst, ve většině případů ho odmítají i oni, což zdůvodňují tím, že se toto maso rychle kazí a že vepři bývají častěji náchylní k nemocem. Pěstují se zde luštěniny (boby, cizrna, čočka, fazole, hrách), velké množství zeleniny (lilky, cukety, okurky, rajčata, papriky, bámje neboli ibišek jedlý …). Koření se česnekem, cibulí, zelenými natěmi máty, koriandru, petržele – kořen petržele Arabové nepoužívají, dále se používá pepř, římský kmín, koriandr, šafrán, tymián, sezam, sumach, škumpa koželužská, bhárát – speciální směs koření velmi oblíbená do pokrmů arabské kuchyně.

Arabové, i když obývají více než 18 samostatných států, se považují za jeden národ, který má jeden jazyk, jednu kulturu a dlouhodobou společnou historii.

Každý arabský stát má ovšem svá jídla – a my Vám některá z nich nyní nabízíme …

 

Napsat komentář