Reklama

panBAZAR -Zkuste zdarma a jednoduše inzerovat






Booking.com


počítadlo.abz.cz



Top kulinářské blogy

SLUŽBOMAT.cz

Kuchtíci.eu



Booking.com

Jarní polévka s noky

006

 

 Polévky jsou tekuté a nejčastěji teplé předkrmy, které se podávají před hlavním chodem. Mohou se připravovat jak z masa, tak pouze ze zeleniny, či luštěnin. Základní ingrediencí všech polévek je voda, či masový nebo zeleninový vývar. Ostatní suroviny se přidávají podle konkrétního receptu. Některé polévky se zahušťují světlou, či tmavou jíškou, jiné zůstávají čiré, nebo se zahušťují rozmixovanou zeleninou. V České republice mají polévky velkou tradici a žádný hlavní chod se bez nich neobejde. Často se připravují také tzv. svačinové polévky, například dršťková, nebo gulášová, které jsou velmi hutné a nahrazují celý oběd.

 

 

Suroviny:

 2 l vody (vývaru)
cca 800g jarní zeleniny (např.
3 mrkve
1 petržel
kousek celeru
pár ředkviček
1 kedlubna
kousek pórku
hrst čerstvého hrášku
pár hlaviček květáku)
kousek másla
snítka petrželky
sůl
pepř
muškátový oříšek

Noky:

2 vejce
100g mouky
trošku nasekané pažitky
50g tvrdého sýra
sůl

 

 

Postup:

 

V hrnci dáme rozpustit máslo a na něm zprudka osmahneme zeleninu. Poté ji zalijeme vodou (vývarem), okořeníme a přivedeme do varu.

Mezitím si připravíme noky, a to tak, že smícháme mouku se špetkou soli, nasekanou pažitkou a nastrouhaným sýrem a do této sypké směsi dáme vajíčka a řádně vše prohněteme. Lžičkou nebo rukama pak vytvarujeme malé nočky.

Přidáme je do polévky v okamžiku, kdy se začne vařit a vše vaříme spolu cca 3 minuty. Pokud je třeba ještě dochutíme a můžete podávat. Na talíři posypte čerstvě nasekanou petrželkou.

Napsat komentář