Reklama

panBAZAR -Zkuste zdarma a jednoduše inzerovat






Booking.com


počítadlo.abz.cz



Top kulinářské blogy

SLUŽBOMAT.cz

Kuchtíci.eu



Booking.com

Buchty s mákem

buchtyQR code

 

 

Buchty s mákem

 

 

Příprava: 30 minut + 1,5-2 hodiny kynutí + 35-45 minut pečení

 

Suroviny:

  50 g droždí
150-200 ml vlažného mléka, dle potřeby
500 g hladké mouky * 3 lžíce moučkového cukru + trochu na poprášení
1 vanilkový cukr
2 žloutky
2 majolky (majonézy v krabičce)
125 g másla, na vymaštění pekáče a potření buchet

Maková náplň:

250 g máku
450 ml mléka
50 g strouhaného perníku
80-100 g cukru krupice
1 lžíce strouhané citronové kůry,

 2 lžíce rozinek

Postup:

Droždí utřeme s lžící cukru, rozředíme trochou vlažného mléka a promícháme se lžící mouky. Těstíčko v misce přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teple vykynout.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, vykynutý kvásek, žloutky, majolku, vanilkový cukr a zaděláme pevné vláčné těsto. Podle potřeby přidáme během zadělávání trochu mléka nebo mouky. Když těsto přestane lepit, poprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teplé místnosti, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Na makovou náplň nejprve semeleme mák, vložíme jej do kastrolu s ostatními přísadami, zalijeme mlékem, uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni, dokud mák nenabobtná a směs nezhoustne. Během vaření mícháme. Nakonec vmícháme propláchnuté okapané rozinky a necháme vychladnout.
Z těsta uděláme váleček o průměru 3-4 cm a rozkrájíme na stejně velké díly. Každý kousek roztáhneme, doprostřed těsta dáme lžíci až dvě náplně, okraje přehneme přes náplň a stiskneme k sobě. V pekáči rozpustíme asi 1/2 másla a necháme zchladnout, aby pekáč ani máslo nebylo horké.
Buchty “vykoupeme” v rozpuštěném másle a rovnáme spojem dolů vedle sebe do pekáče. Zbylým máslem potřeme vrchní stranu buchet, necháme nakynout a pečeme při 180 stupních dozlatova. Necháme chvíli zchladnout, vyklopíme a při podávání poprášíme moučkovým cukrem.

Napsat komentář